Νομοθεσία - Καταστατικό


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ  ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ

1.     ΓΕΝΙΚΑ

Η νέα σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι ταυτόχρονα και εκλογική χρονιά, κατά την οποία οι Σύλλογοι Γονέων θα εκλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης και τους εκπροσώπους τους.
Οι Σύλλογοι Γονέων είναι θεσμοθετημένα όργανα από τους ν. 1566/85 (άρθρο 53), 2621/98 (άρθρο 2), 4415/2016 (άρθρο 51) και την υπουργική απόφαση Δ4/662/23.12.98.

2.     Διάρθρωση του γονεϊκού κινήματος

Σύλλογος Γονέων ιδρύεται σε κάθε Σχολική Μονάδα. Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίος σύλλογος σε συστεγαζόμενα σχολεία. Έδρα του Συλλόγου είναι το σχολείο, όπου του παραχωρείται χώρος για τις συνεδριάσεις του και την φύλαξη των βιβλίων του καθώς επίσης και όποιων άλλων περιουσιακών του στοιχείων. Οι Σύλλογοι Γονέων ενώνονται σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικού Διαμερίσματος όταν ο Δήμος είναι πολύ μεγάλος, σε Ενώσεις Γονέων. Οι Ενώσεις Γονέων ενώνονται σε επίπεδο Περιφέρειας σε Ομοσπονδίες Γονέων. Οι Ομοσπονδίες Γονέων, απαρτίζουν την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, την ΑΣΓΜΕ.

3.     Μέλη του συλλόγου

Μέλη του Συλλόγου είναι αυτοδίκαια, όλοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στο Σχολείο καθώς επίσης οι κηδεμόνες που έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση. Χάνουν αυτόματα την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου, όταν δεν έχουν παιδί στο συγκεκριμένο σχολείο, είτε λόγω αποφοίτησης, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

4.     Όργανα διοίκησης του συλλόγου

Όργανα Διοίκησης του Συλλόγου, είναι η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) και το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Όργανο ελέγχου των οικονομικών του Συλλόγου είναι η Εξελεγκτική Επιτροπή (ΕΕ). Η ΓΣ είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου. Η σύγκληση των ΓΣ και η απαρτία τους, καθορίζεται από το καταστατικό του κάθε Συλλόγου. Στην ΓΣ και στις αρχαιρεσίες καλούνται όλοι οι γονείς. Μπορούν να πάρουν μέρος και οι δύο γονείς, εφόσον έχουν καταβάλλει τις συνδρομές τους και είναι ταμειακά εντάξει.
Η Διεύθυνση του Σχολείου, οφείλει να παραδίδει στον Σύλλογο των Γονέων καταστάσεις με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των Γονεών και των μαθητών του Σχολείου καθώς επίσης και στοιχεία επικοινωνίας τους.



5.     Αρχαιρεσίες

Στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων Γονέων, εκλέγονται:
1.      Το ΔΣ του Συλλόγου
2.      Η ΕΕ του Συλλόγου
3.      Οι αντιπρόσωποι του Συλλόγου στην ΓΣ της αντίστοιχης Ένωσης Γονέων.
4.      Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στο Συμβούλιο ης Σχολικής Κοινότητας, στη θέση του μέλους της παλιάς Σχολικής  Επιτροπής.
Σε όλες τις παραπάνω θέσεις, εκλέγονται τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, τα οποία  αντικαθιστούν τα τακτικά σε περίπτωση που αυτά αποχωρούν από τα αντίστοιχα όργανα, είτε γιατί το παιδί τους αποφοίτησε από το σχολείο, είτε για οποινδήποτε άλλο λόγο. Η θητεία όλων των ανωτέρω οργάνων είναι 2ετής.  Ένα 7μελές ΔΣ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και με 4 μέλη μέχρι το τέλος της θητείας του. Αν μείνουν λιγότερα, πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας.
Οι αρχαιρεσίες στους Συλλόγους Γονέων γίνονται από 1 Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου κάθε ζυγού έτους. Δίνεται το περιθώριο σε Γυμνάσια και Λύκεια, να παρατείνουν το διάστημα αυτό, μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου μονού έτους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την προσέλευση των γονιών στο σχολείο για τους ελέγχους του 1ου 4μήνου. Εφέτος επομένως, την σχολική χρονιά 2016-2017, θα διεξαχθούν εκλογές. Στις αρχαιρεσίες έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος και να εκλεγούν στα όργανα και οι δύο γονείς ανήλικων μαθητών. Οι ενήλικοι μαθητές δεν εκπροσωπούνται από τους γονείς τους. Κάθε γονέας έχει δικαίωμα μιας ψήφου, ανεξάρτητα από το πόσα παιδιά έχει στο σχολείο. Κανένας γονέας δεν μπορεί να ψηφίσει για άλλον, με εξουσιοδότηση.

6.     Πως διεξάγονται οι αρχαιρεσίες

Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται από την Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από την ΓΣ. Το ΔΣ, η ΕΕ, οι αντιπρόσωποι στην ΓΣ της Ένωσης και ο εκπρόσωπος στην Σχολική Κοινότητα εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία. Στις εκλογές των Συλλόγων είναι δυνατόν να συμμετέχουν ένα ενιαίο ή περισσότερα ψηφοδέλτια. Σε κάθε ψηφοδέλτιο, οι υποψήφιοι αναγράφονται με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, οι σταυροί προτίμησης μπορούν να είναι μέχρι το 40% των εκλεγομένων σε κάθε αξίωμα. Σε περίπτωση που το 40% αντιστοιχεί σε δεκαδικό αριθμό, ο αριθμός των σταυρών στρογυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο. Π.χ. Για ΔΣ που είναι 4μελές, το 40% είναι 7x40%=2.8. Ο πλησιέστερος ακέραιος είναι ο 3 (τρία), επομένως κάθε εκλογέας δύναται να σταυρώσει από 0 (μηδέν) μέχρι 3 (τρεις) υποψήφιους. Αντίστοιχα, για την ΕΕ που είναι 3μελής μπορούν να μπαίνουν από μηδέν έως ένας σταυροί και το ίδιο ισχύει για τον εκπρόσωπο στην Σχολική Κοινότητα.
Για τους αντιπροσώπους στην ΓΣ της Ένωσης Γονέων, αντιστοιχεί ένας (1) αντιπρόσωπος ανά τριάντα (30) μαθητές των οποίων έστω και ένας γονέας ψήφισε. Ο αριθμός των σταυρων καθορίζεται από τον μαθητικό πληθυσμό του σχολείου. Πχ. Από ένα σχολείο με 250 μαθητές, θα μπορούν να εκλεγούν (250:30=8.33, πλησιέστερος ακέραιος ο 8) οκτώ (8) αντιπρόσωποι για την ΓΣ της Ένωσης. Το 40% των οκτώ αντιπροσώπων είναι (8x40%=3.2, πλησιέστερος ακέραιος ο 3) είναι ο τρία (3), επομένως θα μπρούν να μπουν από μηδέν μέχρι τρεις σταυροί στο ψηφοδέλτιο.



Ο παρακάτω πίνακας, δίνει τον αριθμό των σταυρών ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό του σχολείου:
Μαθητικός Πληθυσμός Σχολείου
Σταυροί για αντιπροσώπους στην ΓΣ της Ένωσης
Από
Μέχρι
Από
Μέχρι
0
104
0
1
105
194
0
2
195
254
0
3
255
344
0
4
345
404
0
5
405
494
0
6
Για τους αντιπροσώπους που εκλέγονται στην ΓΣ της Ένωσης, διαιρούμε τον αριθμό των ψηφισάντων με 30 και στρογγυλοποιούμε στον πλησιέστερο ακέραιο. Π.χ. αν σε ένα σχολείο ψήφισαν γονείς που αντιπροσωπεύουν 44 μαθητές, έχουμε: 44:30=1.47, πλησιέστερος ακέραιος ο ένα (1), επομένως εκλέγεται ένας αντιπρόσωπος. Αν όμως φήφισαν 45, έχουμε: 45:30=1.5, πλησιέστερος ακέραιος ο δύο (2), επομένως εκλέγονται δύο αντιπρόσωποι.
Αν σε ένα Σύλλογο έχουμε περισσότερα από ένα ψγφοδέλτια, οι εκλογές γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής του ν. 1264/82.

7.     Νομιμοποίηση συλλόγων

Για να θεωρείται νόμιμη η εκπροσώπηση του Συλλόγου στα προβλεπόμενα από το νόμο όργανα (Σχολικό Συμβούλιο, Σχολική Κοινότητα, ΓΣ της Ένωσης Γονέων), θα πρέπει στις αρχαιρεσίες να πάρουν μέρος γονείς που εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των μαθητών του σχολείου. Δηλαδή, σε ένα σχολείο με 250 μαθητές, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν τουλάχιστον 84 μαθητές. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το 1/3, οι εκλογές μπορούν είτε να παραταθούν με ευθύνη της Εφορευτικής Επιτροπής, είτε να επαναληφθούν εντός των νόμιμων προθεσμιών. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί το 1/3, τότε μπορεί μεν το ΔΣ να λειτουργεί νόμιμα, αλλά δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση του Συλλόγου στα προβλεπόμενα από το νόμο όργανα.
Κατά την ψηφοφορία, πρέπει να υπάρχει κατάσταση ψηφισάντων, όπου θα υπογράφει ο κάθε γονέας που ψηφίζει.

8.     Νομιμοποίηση αρχαιρεσιών

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων αφού συγκροτηθεί σε σώμα, ανακοινώνει εγγράφως στη Διεύθυνση του Σχολείου και στην Ένωση Γονέων τα πρακτικά νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών. Αυτά είναι:
1.      Πρακτικό Αρχαιρεσιών στο οποίο θα φαίνονται οι εκλεγμένοι και οι αναπληρωματικοί τους σε κάθε όργανο
2.      Κατάσταση ψηφισάντων ενυπόγραφη από τους γονείς που ψήφισαν.
3.      Το πρακτικό συγκρότησης του ΔΣ σε σώμα.
4.      Βεβαίωση της Διεύθυνσης του Σχολείου με το μαθητικό δυναμικό και τον αριθμό των μαθητών που αντιπροσωπεύουν οι ψηφίσαντες γονείς. Για να υπάρχει νομιμοποίηση πρέπει ο αριθμός των μαθητών των οποίων οι γονείς ψήφισαν, να είναι τουλάχιστον το 1/3 των μαθητών του Σχολείου.
Η Διεύθυνση του Σχολείου έχει την υποχρέωση να διαβιβάσει τα παραπάνω πρακτικά νομιμοποίησης των αρχαιρεσιών στην Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου ή του Δημοτικού Διαμερίσματος.

9.    Όταν δεν υπάρχει σύλλογος στο σχολείο

Αν σε ένα Σχολείο δεν υπάρχει Σύλλογος, τότε πρέπει με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης του Σχολείου να γίνει πρόσκληση Γονέων σε ΓΣ για την ίδρυση του Συλλόγου με βάση τον Αστικό Κώδικα, όπου με υπογραφή 21 τουλάχιστον γονέων μέσω δικηγόρου, κατατίθεται το καταστατικό που έχουν ετοιμάσει στο Πρωτοδικείο.
Αν όμως υπήρχε Σύλλογος στο Σχολείο και δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, τότε με πρωτοβουλία πάλι της Διεύθυνσης του Σχολείου, συγκαλείται ΓΣ και με βάση το παλιό καταστατικό μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του συλλόγου με την διεξαγωγή αρχαιρεσιών.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω απορία ή διευκρίνιση, το συντονιστικό των συλλόγων γονέων Βύρωνα μέχρι την επαναλειτουργία της ένωσης Βύρωνα  είναι στην διάθεση κάθε Συλλόγου και κάθε Γονέα.
Πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: